LANDELIJKE LIEDBOEKDAG 2006

 

Op 10 juni werd voor de 31e keer de liedboekdag georganiseerd. Al sinds 1975 wordt op deze vanuit de landelijke protestantse kerken georganiseerde dag de vernieuwing van de kerkmuziek gestimuleerd.

Deze keer was de dag in de Grote Kerk in Apeldoorn, met als thema ‘Andere geluiden’. De organisatoren wisten van de vernieuwende kerkmuziek die in Open Hof gemaakt wordt en hebben Willem Blonk uitgenodigd om iets daarvan met enkele koren te komen uitvoeren.

Op zaterdagochtend om 10.30 vertrokken daarom de kindercantorij, het OJKO en de Open Hof Cantorij in een dubbeldeksbus richting Apeldoorn om in het middagprogramma enkele voorbeelden uit onze praktijk te laten horen.

 

In het eerste blok hebben we samen met de aanwezigen in de kerk de litanie “Land van beloften” uitgevoerd. Dit was een bijzondere ervaring. De hele kerk werd gevuld met muziek en spreekkoren en wij allen voelden het Land van Beloften dichterbij komen.

 

Daarna liet het projectkoor van de kerkmuziekdagen voor de jeugd horen wat zij in hun zangkamp rond Hemelvaart hadden ingestudeerd.  De organisatoren van dit kamp willen de kinderen laten ervaren dat kerkmuziek leuk is. Hun thema was dit jaar: Psalmen en we hebben verschillende uitvoeringen van hen gehoord. Van Gregoriaans tot rap.

 

Het derde aanwezige koor was de Cantorij van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt uit Rotterdam Centrum o.l.v. Dirk Zwart. Deze kerk is een inhaalslag aan het maken op het gebied van liturgie en kerkmuziek. Hun bundel ’90 Gezangen’ is nog maar net uit en nu al wordt er gewerkt aan een veel grotere selectie van ‘toegestane’ liederen. Daarbij zijn in deze kerk ook liederen uit de lichtere hoek, die bijvoorbeeld in de zogeheten ‘Evangelisatie- en recreatie – diensten’ gebruikt worden. De arrangementen die Dirk Zwart daarvan maakt, tillen die liederen op tot het niveau van kerkmuziek. Ook zijn originele composities, enkele liederen op teksten van o.a. Ria Borkent en enkele motetten op bijbelteksten, ademen een warme welluidendheid, verwant aan de Engelse kerkmuziek.

 

Na de theepauze kwamen de drie koren weer aan bod, waarbij wij nog een blok met lichte kerkmuziek vulden: “Want je hebt een droom”, “Houd elkander vast”, “Nu nog…”, “When you believe” en als laatste “Ga niet aan mij voorbij”.

Het was een machtige ervaring om als zangers te merken dat de voor ons bekende en al vaak gezongen liederen ons toch weer opnieuw inspireerden.

Maar ook de mensen voor wie deze muziek nieuw was, lieten zich raken.

De kracht van het met jong en oud samen musiceren was voor veel aanwezigen een openbaring.

Dit werd in de afsluitende viering nog eens feestelijk bekroond met een swingende uitvoering van ‘Je bent als een vogel zo vrij...’ Menigeen verliet dansend de kerk.

Een van de cantorijleden vatte de dag bij het verlaten van de kerk bondig samen: ”De Open Hof bende krijgt het weer voor elkaar…….”

 

Lenie en Nienke

 

bekijk hier de foto's

 

PS Een 81-jarige man uit de Veenkoloniën, naar zijn eigen zeggen door zijn huwelijk ‘opgeklommen’ tot inwoner van Deventer, vertelde dat hij alle Liedboekdagen had meegemaakt en ook al lang voor 1975 al dicht aan de wieg stond van wat mensen als de jonge Willem Vogel maakten. Vaak werd de kerkmuziek met argwaan begroet, maar mensen met visie zeiden: “Doorgaan, er staat geschreven ‘Werp uw brood uit op het water en gij zult het vinden na vele dagen’” Wel, volgens deze man hebben wij in Ommoord het gevonden!